Home »» Placement Papers »» All Papers »» Aricent »» Placement Paper

Aricent Aptitude Paper


Spotting Errors

Directions (For the 8 items which follow) :

Passage - I:

(i)  In this section, a number of sentences are given. The sentences are underlined in three separate parts and each one is labeled (a), (b) and (c), Read each sentence to find out whether there is an error in any underlined part No sentence has more than one error. When you find an error in any one of the underlined parts (a), (b), or (c) indicate your response on the separate Answer Sheet at the appropriate space. You may feel that there is no error response.

(ii)  You are to indicate only one response for each items in your Answer Sheet. If you indicate more than one response, your answer will be considered wrong. Errors may be in grammar, word usage or idioms. There may be a word missing or there may be a word which should be removed.

(iii)  You are not required to correct the error. You are required only to indicate your responses on the Answer Sheet.

Examples P and Q have been solved for you.

P.  The young child (a)/ singed (b)/ a very sweet song (c)/ No error (d).

Q.  We worked (a)/ very hard  (b)/ throughout the season (c)/  No error (d).

Explanation :

In item P, the word signed is wrong. The letter under this part is (b), so (b) is the correct answer. Similarly for item Q, (d) is the correct answer. as the sentence does not contain any error

Q1.  Whenever a person lost anything (a)/ the poor folk around (b)/ are suspected (c)/ No error (d).

ANS: b

Q2.  Still impressive is that (a)/ we achieve this selective attention (b)/ through our latent ability to lip-read (c)/ No error (d).

ANS: c

Q3.  As I entered the famous gallery (a)/ my attention was at once drawn  (b)/ to the large sculpture in the corner (c)/ No error (d).

ANS: b

Q4.  Everyday before (a)/ I start work for my livelihood  (b)/ I do my prayer  (c)/ No error(d).

ANS: b

Q5.  Pooja went to her friends house at the appointment hour; but (a)/ she was told  (b)/ that her friend left half an hour earlier (c)/ No error (d).

ANS: b

Q6.  Rekha is  (a)/ enough old  (b)/ to get married (c)/ No error (d).

ANS: b

Q7.  As far as I am converned (a)/ I shall do everything  (b)/ possible to help you  (c)/ No error (d).

ANS: b

Q8.  The person in the seat of justice (a)/ should be absolutely partial  (b)/ and not treat his nearest and dearest with favour (c)/ No error (d).

ANS: a

Rearranging Parts of a Sentence:

Direction (For the 8 items which follow):

In the following, some parts of the sentence have been jumbled up. You are required to rearrange these parts which are labeled P, Q, R and S to produce the correct sentence. Choose the proper sequence and mark in your Answer Sheet accordingly.

Example Z has been solved for you.

Z.  Some people believe that the effect (P)/ is very bad (Q)/ on children (R)/ of cinema(S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? S ? R ? Q

(b) S ? P? Q ? R

(c) S ? R ? P ? Q

(d) Q ? S ? R ? P

Explanation :

The proper way of writing the sentence is "Some people believe that the effect of cinema on children is very bad" This is indicated by the sequence P ? S ? R ? Q and so (a) is the correct answer.

Q9.  We are doing to the people (P)/ to give relief (Q)/ all we can  (R)/ but more funds are needed (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? Q ? R ? S

(b) R ? Q ? P ? S    

(c) Q ? P ? R ? S

(d) S ? P ? Q ? R

ANS: b

Q10.  The man when he was (P)/ in the office last evening (Q)/ could not finish  (R)/ all his work (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? Q ? R ? S

(b) Q ? R ? S ? P  

(c) R ? Q ? P ? S

(d) R ? S ? P ? Q

ANS: b

Q11.  The people decided  they were going (P)/ how much (Q)/ to spend  (R)/. on the construction of the school building (S)/.

The correct sequence should be

(a)  Q ? P ? R ? S    

(b)  P ? Q ? R ? S

(c)  P ? R ? Q ? S

(d)  S ? Q ? P ? R

ANS: a

Q12.  The man said that   those workers (P)/ would be given a raise (Q)/ who did not go on (R)/ strike last month (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? Q ? R ? S

(b) P ? R ? S ? Q  

(c) Q ? P ? R ? S

(d) R ? S ? P ? Q

ANS: b

Q13.  I think   the members (P)/ are basically in agreement (Q)/ of the group  (R)/ on the following points (S)/.

The correct sequence should be

(a) R ? Q ? P ? S

(b) S ? Q ? R ? P

(c) P ? R ? Q ? S  

(d) P ? Q ? S ? R

ANS: c

Q14.  While it was true that  I had  (P)/ to invest in industry  (Q)/ some lands and houses (R)/ I did not have ready cash (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? Q ? R ? S  

(b) P ? R ? S ? Q

(c) S ? Q ? P ? S

(d) Q ? P ? R ? S

ANS: a

Q15.  But for your help  (P)/ to finish this work  (Q)/ it would not have been possible  (R)/ in time (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? R ? Q ? S  

(b) S ? P ? Q ? R

(c) R ? P ? Q ? S

(d) P ? Q ? R ? S

ANS: a

Q16.  The boy   in the competition  (P)/ who was wearing spectacles  (Q)/ won many prizes(R)/ held in our college (S)/.

The correct sequence should be

(a) P ? Q ? R ? S

(b) R ? P ? S ? Q

(c) Q ? R ? P ? S

(d) Q ? P ? S ? R  

ANS: d

Q17.  Write the next number in the series. 16, 13, 17, 12, 18, 11, .....

(a) 12

(b) 19    

(c) 22

(d) 14

(e) None

ANS: b

Q18. If APPEAR is coded as PAEPRA, then PROVIDENCE can be coded as

(a) PROIVEDNLNE

(b) PROVPINECE

(c) RPVODINEEC    

(d) EORIVEOCEP

(e) None

ANS: c

Explanation:

The word APPEAR has been coded by interchanging the two letters at a time. Hence PROVIDENCE is coded as in (C)

Q19. Find the next number in the series : 1, 4, 9, 61, 52, .... ?

(a) 63    

(b) 50

(c) 55

(d) 70

(e) None

ANS: a

Explanation:

12 = 1;  22 = 4;  32 = 9;  42 = 16. Now reversed 16 and is written as 61, 52 = 25 if reversed you get 52; the first three being single digits which even if reversed will be the same numbers.

Q20. If 2 * 8 = 4,  3 * 15 = 5,  4 * 24 = 6 then 5 * 40 = ?

(a) 10

(b) 8    

(c) 6

(d) 14

(e) None

ANS: b

Explanation:

8 ÷ 2 = 4,  15 ÷ 3 = 5,  24 ÷ 4 = 6.  Hence 40 ÷ 5 = 8

Q21.  I am seventh in the queue from either end. How many people are there in the queue ?

(a) 10

(b) 11

(c) 13  

(d) 14

(e) None

ANS: c

Q22.  Write the next number in the series : 2, 6, 9, 12, 16, 18, .......

(a) 24

(b) 23  

(c) 32

(d) 28

(e) None

ANS: b

Q23.  Insert the missing number :

2    5    7

4    7    5

3    6

(a) 12

(b) 4

(c) 8

(d) 6    

(e) None

ANS: d

Explanation:

See the vertical rows   2 + 4   ? 3,   5 + 7   ? 6,   7 + 5   ? 6,  

                                            2                 2                 2

Q24.  A cowherd had 19 cows. All but eight died. How many will he have left ?

(a) 7

(b) 11

(c) 8    

(d) 9

(e) None

ANS: c

Q25.  The Twenty First Century will start on Ist January in the year

(a) 2001    

(b) 2000

(c) 2101

(d) 2100

(e) None

ANS: a

Q26. Complete the series : 4, 8, 12, 16, 20, .... ?

(a) 24    

(b) 22

(c) 18

(d) 14

(e) None

ANS: a

Explanation:

Here the difference between the successive numbers is 4. Hence,   ? = 20 + 4 = 24

Q27. Complete the series : 23, 27, 49, ?, 72, 32

(a) 88

(b) 90

(c) 92

(d) 94  

(e) None

ANS: d

Q28.  Complete the series : 240, 240, 120, 40, ?, 2

(a) 6

(b) 8

(c) 10  

(d) 20

(e) None

ANS: c

Q29.  If JOEJB means INDIA then BSNZ means

(a) BASF

(b) ARMY  

(c) KRAL

(d) CTOA

(e) None

ANS: b

Q30.  Supply the missing figure 2, 6, 12, 20, 30, .....

(a) 42  

(b) 38

(c) 46

(d) 56

(e) None

ANS: a

Q31.  Find out the ODD pair :

(a) Nice - good

(b) Heavy - light    (Ans)

(c) Bulky - fat

(d) Sturdy - Healthy

(e) None

ANS: b

Q32.  Find out the ODD pair :

(a) 3 - 9  

(b) 4 - 16

(c) 6 - 36

(d) 8 - 64

(e) 2 - 4

ANS: a

Q33.  The sum of any 4 consecutive even numbers is divisible by a number. Can you find out the correct choice ?

(a) by 6

(b) by 8

(c) by 4  

(d) by 3

(e) None

ANS: c

Q34.  Which is the number if it comes to 15 when divided by 4 and added by 9 ?

(a) 21

(b) 26

(c) 24  

(d) 22

(e) None

ANS: c

Q35.  36 is to 4 as 9 is to

(a) 27

(b) 1  

(c) 5

(d) 18

(e) None

ANS: b

Q36.  91 :  7  : :

(a) 10 : 3

(b) 21 : 9

(c) 13 : 1  

(d) 15 : 7

(e) None

ANS: c


Comment

0 Answers