Home »» Placement Papers »» All Papers »» DRDO(CEPTAM) »» Placement Paper

DRDO PAPER - 09 MAR 2008 - HYDERABAD


Hi Friends

This is RAMPRASAD... I am written the senior technical assistance 'A' on METALLURGY (Diploma Based exam on 9/03/2008). In exam most of the questions from the p.p.m, thermo dynamics, physical metallurgy, iron making, heat treatment, foundary technology, nonferrous. Less questions from fuels &refractory, steel making, welding, material testing, mechanical metallurgy.

I am writing some questions (I am not writing total questions) and answers (only some ans). Questions are asked only fundamentals. I think exam is very easy for fresher candates.

EXAM PATTERN:
Technical questions   --  40 marks
Aptitude questions    --  10 marks
Exam paper total object type questions.
DURATION: 1 hr

1)pine oils are used in----- 
ans: frothers

2)TTT diagram is also known as-----
a)s-curve   b)c-curve  c)isothermal transformation d)all  
ans:d

3)Hyper eutectoid-----
ans: perlite+cemtite

4)In austempring process-----formed 
ans: Bainite

5)gun metalalloy of cu+zn+----- 
ans: tin

6)In nodular cast iron ----added 
ans: mg

7)p+f=------
ans:c+2

8)line diffect-----
ans: edge dislocation

9)permanent mould casting-----
ans: centrifugal casting

10)higest co-ordination number-----
ans: h.c.p

11)isobaric at constant-----
ans: pressure

12)when temperature and farenheit are same----
ans:-40

13)acicular structure consists like-----
ans: needle like

14)which propertite drawn into wires-----
ans: ductility

15)without this can not run the program----- 
ans: operating system

16)if train going to one station to other station, first half of the of distance at 40km/hr than next half of the distance at 60km/hr then find the avg. Speed of train-----km/hr
a) 55  b)50 c)55.2  
ans: b

17)pyrometallurgy used on  which process-----
a)roasting  b)smelting   c)refining

18)phosperus broze are used-----
a)bearings  b)

19)hot top occurs at-----
a)pigiron molds b) ingot molds c0contonuous molds d) ingot molds

20)decarburizing element-----
a) c b) ni c)cr d) si

21)pvr occurs at constant-----
a)temperature b)pressure c)volume

22)increases the clay containt in the molding sand then
a)permability increases b) number decreses

23)freely available metal
a)au&ag b)cu&ni  

Comment

0 Answers