Home »» Placement Papers »» All Papers »» Virtusa »» Placement Paper

VIRTUSA PAPER - FEB 2004 - HYDERABAD


Feb 2004


SECTION 1 (Analytical and Logical)

1.1 2 3 2 5 6 7 8 3 find the next term in the series
Ans:
Reason:

2.How can u place 4 coins in 2 lines so that each line should contain 3 coins

Ans:I wrote, it maynot be possible

3.Find the odd word
ALPHA
DELTA
SIGMA
BETA

Ans:I think it is Delta,
Reason: as it has specific meaning(addition)and others don't have such meaning,
just used for representation purpose.(i think so)

4.There was an addition given as follows
SATURN + URANUS = PLANETS
the solution is not encoding the entire problem but to
find coding for 3 alphabets

Ans:
Key Steps:

5.There was a set of words given as follows
SUN,MER,VEN,---,...........,SAT,---,NEP,PLU
(I don't remember exactly but, all are the names of planets in solar system with 
notation of each planet using 3 letters)
The question was to find out the appropriate words in the given blanks
***SOME CHOICES WERE GIVEN***

Ans:
Reason:

6.How can u get 81 using the digits 2,3,25,50,75,100 only once using any of the arithmatic 
operators

Key Steps: 50+(100/75*3)+25+2

7.(This is a real sitter, takes a long time)
A man have some three types boxes viz Huge,Large,Small
He took 11 of huge boxes and put on a table. And at random he has taken some of them 
and placed 8 large boxes in each of the boxes.And after that he has placed 8 small boxes 
in some large boxes at random. By the end if he found 102 boxes empty, how many boxes
are there on the table?

Ans:
Key Steps:

8.If u have a large number of Knights and a chess board.The problem is to find the way of 
arranging the Knights on the board so that no Knight attacks the other.
(He has given mathematical relations that represents how a knight can move on the chess 
board as we know it as 'L', i'm not giving such stuff)

Ans:
Key Steps:

9.You are given a bunch of threads each having differing length.No two thereads have same
thickness and no thread has same thickness all its length. But it is certified that any thread
when lit burns itself in exactly 12 mins.
The question is you are asked to find an elapsed time of 9 minuites.How can u find it out and 
how manythreads do u want for this?

Ans:
Key Steps:

(I think most of the questions are covered here. But there may be a couple of questions left 
which i can't remember in this Analytical and logical reasoning, OK)


SECTION 2 (Writing)
The topic to Write was on "Connecting the rivers in India".


SECTION 3

You can write the programs in this section using any programing language 

3.1)

1.There was a pyramid given as follows
 1
 2   3 
 4   5   6 
 7   8   9   10
 11  12  13  ...

The three dots are given as a part of the specification.
The above pyramid is to be printed when input number 13 is given.
Write a program to print the above pyramid.

2.Write a function which returns a substring in the string 'Sigma' (character given)which starts with
'Alpha' and ends with 'Thita'

3.You have a job in which you have to take time stamps and store them. 
So Write a datastructure that can minimize the storage requirements of Year,Month,Date,Hour,Minuite.

4.Write a program to find the four digited numbers, which are perfect squares, and all the digits in that
number are even.

(i think there is another program given which i don't remember)


3.2) THIS CARRIES 15 MARKS

The types of problems such as prob #4 from the section
1, (SATURN+URANUS=PLANETS) are called cryptorithms or alphabeticalcoding.
Where an alphabet is assigned a code so that the problem is to be solved using given summation.
Write a program to solve such questions, which prints the letter and its corresponding digit that satisfies
the given addition.


Comment

0 Answers