Home »» Placement Papers »» All Papers »» WIPRO »» Placement Paper

WIPRO Placement Paper


Wipro Latest Placement Paper 

Aptitude Question

1. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31

(a) 43
(b) 33
(c) 41
(d) 45

Answer : a

2. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?

(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km

Answer : b

3. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be


(a) QMBZFS
(b) QWMFDW
(c) QUREXM
(d) URESTI

Answer : a

4. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels6km towards west. Where is he with respect to his starting position?

(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west

Answer : c

5. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the truth at the same time.


(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14

Answer : b

6. X's father's wife's father's granddaughter uncle will be related to X as

(a) Son
(b) Nephew
(c) Uncle
(d) Grandfather

Answer : c

7. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678. Then the
code for the word"MANGO" would be

(a) 82357
(b) 89343
(c) 84629
(d) 82347

Answer : d

8. Susan can type 10 pages in 5 minutes. Mary can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages canthey type in 30 minutes?

(a) 15

(b) 20
(c) 25
(d) 75

Answer : E

9. Six bells commence tolling together and toll at intervals 2,4,6,8,10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes how many times they toll together.

a) 4
b) 10
c) 15
d) 16

Answer : d

10. X varies inversely as square of y. Given that y = 2 for x = 1. The value of x for y = 6 will be
equal to

(a) 3

(b) 9

(c) 1/3

(d) 1/9

Answer : D

11. If 10% of x = 20% of y, then x : y is equal to

(a) 1 : 2

(b) 2 : 1

(c) 5 : 1

(d) 10 : 1

Answer : b

12. A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B's contribution in the Capital ?

(a) Rs. 7500

(b) Rs. 8000

(c) Rs. 8500

(d) Rs. 9000

Answer : d

13. Ronald and Elan are working on an assignment. Ronald takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Elan takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages ?

(a) 7 hours 30 minutes

(b) 8 hours

(c) 8 hours 15 minutes

(d) 8 hours 25 minutes

Answer : c

14. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A dn C can do it in 4
days. Who among these will take the least time if put to do it alone?

(a)  80 days

(b) 100 days

(c) 120 days

(d) 150 days

Answer : c

15. A cistern can be filled by a tap in 4 hours while it can be emptied by another tap in 9 hours.If both taps are openedsimultaneously, then after how much time will the cistern get filled ?

(a) 4.5 hours

(b) 5 hours

(c) 6.5 hours

(d) 7.2 hours

Answer : d

16. Pipe a can fill a tank in 5 hours, pipe B in 10 hours and pipe C in 30 hours. If all the pipes are
open, in how many hours will the tank completely ?


(a) 6 min. to empty

(b) 6 min to fill

(c) 9 min. to empty

(d) 9 min. to fill

Answer : c

17. A thief steals a car at 2.30 p.m and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m and the owner sets off in anothercar at 75 kmph. When will be overtake the thief.

(a) 4.30 p.m

(b) 4.45 p.m

(c) 5 p.m

(d) 5.15 p.m

Answer : d

18. Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart, and going in opposite directions cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds

(a) 9 : 20

(b) 11 : 9

(c) 11 : 20

(d) None of these


Answer : B

19. Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is

(a) 30 km /hr

(b) 45 km / hr

(c) 60 km/hr

(d) 75 km/hr

Answer : C

20. Two trains each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If
one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is

(a) 30 km /hr

(b) 45 km / hr

(c) 60 km/hr

(d) 75 km/hr

Answer : C

Verbal Ability Questions

Direction (1-10) : In each of the following questions, find out which part of the sentence has an error. If there is no mistake the answer is 'no error'

1. The house with all its(a) / furniture and exotic plants(b) / were sold for Rs. 50,000(c) / No error(d)

Answer : c

2. The teacher asked the students(a) / if everyone of them were interested in(b) / going on an
excursion(c) / No error(d)

Answer : b

3. A physiologist in the last century demonstrated(a) / that puppies will die(b) / if kept awake for
more than five days(c) / No error(d)

Answer : b

4. It is unfortunate that(a) / many youngsters get(b) / addicted to gamble(c) / No error(d)

Answer : c

5. I have seen(a) / that film last year(b) / but I do not remember its story(c) / No error(d)

Answer : a

6. Twice twelve(a) / makes(b) / twenty four (c)/ No error(d)

Answer : b

7. The flight purser took control(a) / of the plane after(b) / the pilot had had(c) / a heart attack(c)/ No
error(d)

Answer : c

8. My friend did not see me(a) / for many years(b) / when I met him last week(c) / No error(d)

Answer : a

9. We grieve our loss and cry helplessly(a) / while we should be fighting for our rights(b) / and die a
noble death(c) / No error(d)

Answer : b

10. Work hard(a) / lest you will(b) / fail(c)/ No error(d)

Answer : d

Directions(11-18): The following questions, consist of two words each that have a certain relationship to each other, followed by four lettered pairs of words. Select the lettered pair that has the same relationship as the original pair of words.

11. Plants : Coal

(a) Crops : Manure

(b) Animals : Oil

(c) Cow : Milk

(d) Fire : Smoke

Answer : b

12. Rectangle : Cylinder

(a) Square : Sphere

(b) Circle : Dosc

(c) Triangle : Cone

(d) Wall : Room

Answer : c

13. Expend : Replenish

(a) Exhort : Encourage

(b) Formant : Rebellion

(c) Defect : Rejoin

(d) Encroachment : Occupy

Answer : c


14. Kangaroo: Australia

(a) Whale: River

(b) Elephant: Russia

(c) Penguin: Antarctica

(d) India: Peacock

Answer : c

15. Coronation: Reign

(a) Vaccination: Immunity

(b) Sculptor: Statue

(c) Degree : Graduate

(d) Summer: Rain

Answer : d

16. Grain: Salt

(a) Chip: Glass

(b) Blades: Grass

(c) Shred: Wood

(d) Shard: Pottery

Answer : a

17. Scythe; Reaping

(a) Light: Shining

(b) Shears: Cutting

(c) Saws: Gluing

(d) Screws: Turning

Answer : b

18. Dislike: Repulsion

(a) Dream: Sleep

(b) Steal: Crime

(c) Reputation: Behavior

(d) Intelligence: Wit

Answer : d

Directions (19-20): In each of the following questions, a sentence has been given in Active (or passive) voice. Out of the four alternatives suggested select the one which best express the same sentence in Passive (or Active) Voice.

19. His pocket has been picked.

(a) They have his pocket picked
(b) Picking has been done to his pocket
(c) Picked has been his pocket
(d) Someone has picked his pocket.

Answer : d

20. Someone gave her a bull dog.

(a) She was given a bull dog.
(b) a bull dog was given to her
(c) She has been given a bull dog
(d) She is being given a bull dog by someone

Answer: b

Directions(21-23): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete.

21. He succeeded in getting possession…………..his land after a long court case

(a) For

(b) to

(c) of

(d) with

(e) against

Answer : c

22. Now a day Rajani is ………….busy to take care of her health.

(a) Very

(b) too

(c) so

(d) extremely

Answer : b

23. Had the police not reached there in time the bandits him

(a) Did have killed

(b) will have killed

(c) would kill

(d) would have killed

Answer : d

Technical Questions

1. The format specifier "-%d" is used for which purpose in C

(a) Left justifying a string
(b) Right justifying a string
(c) Removing a string from the console
(d) Used for the scope specification of a char[] variable

Answer : a

2. A sorting algorithm which can prove to be a best time algorithm in one case and a worst time algorithm in worst case is

(a) Quick Sort
(b) Heap Sort
(c) Merge Sort
(d) Insert Sort

Answer : a

3. If the time quantum is too large, Round Robin scheduling degenerates to

(a) Shortest Job First Scheduling
(b) Multilevel Queue Scheduling
(c) FCFS
(d) None of the above

Answer : c

4. Transponders are used for which of the following purposes

(a) Uplinking
(b) Downlinking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer : c

5. What details should never be found in the top level of a top-down design?

(a) Details
(b) Coding
(c) Decisions
(d) None of the above

Answer : c

6. Thrashing can be avoided if

(a) The pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
(b) The speed of CPU is increased
(c) The speed of I/O processor are increased
(d) All of the above

Answer : a

7. Which of the following communications lines is best suited to interactive processing applications?

(a) Narrowband channels
(b) Simplex channels
(c) Full-duplex channels
(d) Mixed band channels

Answer : b

8. A feasibility document should contain all of the following except

(a) Project name
(b) Problem descriptions
(c) Feasible alternative
(d) Data flow diagrams

Answer : d

9. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by assembler

(a) Reallocation
(b) Allocation
(c) Linking
(d) Both (a) and (b)

Answer : d

10. Banker's algorithm for resource allocation deals with

(a) Deadlock prevention
(b) Deadlock avoidance
(c) Deadlock recovery
(d) None of these

Answer : b

11. A shift register can be used for

(a) Parallel to serial conversion
(b) Serial to parallel conversion
(c) Digital delay line
(d) All the above

Answer : d

12. In which of the following page replacement policies, Balady's anomaly occurs?

(a) FIFO
(b) LRU
(c) LFU
(d) NRU

Answer : a

13. Subschema can be used to

(a) Create very different, personalised views of the same data
(b) Present information in different formats
(c) Hide sensitive information by omitting fields from the sub-schema's description
(d) All of the above

Answer : d

14. A 12 address lines maps to the memory of

(a) 1k bytes

(b) 0.5k bytes

(c) 2k bytes

(d) none

Answer : b

15. What is the main function of a data link content monitor?

(a) To detect problems in protocols
(b) To determine the type of transmission used in a data link
(c) To determine the type of switching used in a data link
(d) To determine the flow of data

Answer : a

16. Which of the following memories has the shortest access time?

(a) Cache memory
(b) Magnetic bubble memory
(c) Magnetic core memory
(d) RAM

Answer : a

17. In a processor these are 120 instructions . Bits needed to implement this instructions

(a) 6

(b) 7

(c) 10

(d) none

Answer : b

18. Predict the output or error(s) for the following:

main()
{
char string[]=”Hello World”;
display (string);
}
void display (char *string)
{
printf(“%s”,string);
}

Answer : Compiler Error: Type mismatch in redeclaration of function display

19. What are the values printed by the following program?


#define dprint(expr) printf(#expr “=%dn”,expr)
main()
{
int x=7;
int y=3;
dprintf(x/y);
}

(a) #2 = 2

(b) expr=2

(c) x/y=2

(d) none

Answer : c

20. Parameterization generally involves

(a) Data table
(b) Random number
(c) Environment
(d) Both A & B
(e) Both A, B & C

Answer : e

21. The file which is used for recovering from the run time errors known as

(a) QRS

(b) TSR

(c) PNG

(d) DAT

Answer : A

22. Among the following recording modes, which method uses both the objects and mouse coordinates

(a) Normal

(b) Low level

(c) Analog

(d) All of the above

Answer : b

23.  Where do you set the action iterations for a specified action?

(a) Action Settings
(b) Action Properties
(c) Action Run Properties
(d) Action Call Properties

Answer : d

24. Where do you mark an action as reusable?

(a) Action Settings
(b) Action Properties
(c) Action Run Properties
(d) Action Call Properties

Answer : b

25. After running a test that contains both input and output parameters, where can the results of an output parameter be found?

(a) Local Data Sheet
(b) Global Data Sheet
(c) Run-time Data Table
(d) Design-time Data Table

Answer : c

26. If you have a Virtual Object Collection stored on your machine, and you don’t want to use it what
you must do?

(a) Disable Virtual Objects in Test Settings
(b) Remove the Collection from your machine
(c) Disable Virtual Objects in General Options
(d) Remove the Collections from the Resources list

Answer : c

27. For a 25MHz processor, what is the time taken by the instruction which needs 3 clock cycles,

(a) 120 nano secs

(b) 120 micro secs
(c) 75 nano secs

(d) 75 micro secs

Answer : a

28. For 1 MB memory, the number of address lines required,

(a) 11

(b) 16

(c) 20

(d) 24

Answer : c

29. Semaphore is used for

(a) synchronization

(b) dead-lock avoidance

(c) box

(d) none

Answer : a

30. OLE is used in

(a) Inter connection in UNIX
(b) Interconnection in WINDOWS
(c) Interconnection in WINDOWS NT
(d)None

Answer : c

31. Preprocessor does not do which one of the following

(a) macro

(b) conditional compliclation

(c) in type checking

(d) including load file

Answer : c

32. Piggy backing is a technique for

(a) Flow control

(b) Sequence

(c) Acknowledgement

(d) Retransmission

Answer : c

33. In signed magnitude notation what is the minimum value that can be represented with 8 bits

(a) -128

(b) -255

(c) -127

(d)   0

Answer : a

34. When an array is passed as parameter to a function, which of the following statement is correct

(a) The function can change values in the original array
(b) In C parameters are passed by value. The function cannot change the original value in the array
(c) It results in compilation error when the function tries to access the elements in the array
(d) Results in a run time error when the function tries to access the elements in the array

Answer : a

35. The type of the controlling statement of a switch statement cannot be of the type

(a) int

(b) char

(c) short

(d) float

(e) none

Answer : d

36. What is the value of the statement (3^6) + (a^a)?

(a) 3

(b) 5

(c) 6

(d) 18

(e) None

Answer : b

37. Consider the following program:

# include
class x {
public:
int a;
x();www.edugeeks.in
www.edugeeks.in
};
x::x() { a=10; cout<
class b:public x {
public:
b();
};
b::b() { a=20; cout<
main ()
{ b temp;
}

What will be the output of this program?

(a) 10

(b) 20

(c) 2010

(d) 1020

Answer : b


Comment

0 Answers