Home »» Placement Papers »» All Papers »» UGC-NET »» Placement Paper

teaching aptitude-04 Nov 2012


1 Which one of the follwing is the main objective of teaching
(A)To develop thinking power of students-Answer
(B)To give inofrmtion related to the syllabus
(C)To dicatate notes to students
(D)To prepare students to pass the examination

2 Which one of the following is a good method of teaching
(a)Lecture and dicataion
(B)Seminar and Project-
(C)Seminat and Dicatation
(D)Dicatation and Assignment


3. Emotional Adjustment of students is effective in-

(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above
Answer.D

4. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?

(A) Audio-aids
(B) Visual•aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above
Answer.B

5 . Which of the following is related
with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above
Answer.D

6. Students who ask questions in the class should be-

(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions
(D) Encouraged to search answers independently
Answer.C

7. At authoritarian level teaching 1S••••

(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based
Answer.A

8. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness

(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over
Answer.A

9. One of the important theory of moral development has been proposed by——

(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom
Answer.A

10. Character is developed by-

(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above
Answer.D

11. Which of the following is not a level of teaching learning ?

(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reflective level
(D) Understanding level
Answer.A

12. NUEPA is mainly concerned with-

(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation
Answer.C


13. The name of Yashpal Committee Report (1993) is-

(A) l.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad-casting
(D) None of the above
Answer.B

14. The Father of Psychoanalysis is-

(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud
Answer.D

15. ln pedagogy computer is used-

(A) To motivate the learner
(B) To provide feedback
(C) To interact with the learner
(D) For all the above
Answer.D

16 . Which of the following is die brain of the computer ?

(A) Prograrnme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc
Answer.B

17 . Spare the rod —- spoil the child.This assumption is related to that type of discipline which has been advocated-

(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) ln Democratic Era
Answer.C

18. The concept of school complexwas first executed in-

(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan
Answer.D

19. The proponent of the CognitiveTheory of teaching is-

(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald
Answer.A

18, Instruction medium affects the absence and escape from class teaching-

(A) Agreed
(B) Indefinite
(C) Disagreed
(D) None of the above

Answer.A

19, The determinant of teaching skill training is-

(A) Components
(B) Pupil-teacher
(C) Supervisor
(D) Headmaster
Answer.A

20. For a good communication ..,…… is requried.
(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause
Answer.D

21. Which of the following is an approach to educational planning ? .

(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

22. Institutional planning should be based on-
(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need
Answer.A

23. Teacher behaviour ought to be-
(A) Administrative
(B) Instructive
(C) Idealistic
(D) Directive
Answer.C

24. Information highway or net is-
(A) Computer
(B) Intemet
(C) Intranet
(D) Key-board
Answer.B

25. INSAT—1(B) has been launchedin-
(A) 30 April, 1983
(B) 30 August, 1983
(C) 30 December, 1983
(D) 30 January, 1984
Answer.B

26. The number of representatives of Central Government in UGCis-
(A) 09 
(B) 02
(C) 06 
(D) O3
Answer.B

27. Computer language is based on-—
(A) Number system
(B) Symbol system
(C) Series system
(D) None of the above
Answer.A

28. The main task of educational computer is-
(A) Scoring the answers
(B) Preserve the information
(C) Analysis of data
(D) All of the above
Answer.D

29. UNESCO satellite directed television program was used first
(A) 1926 
(B) 1959
(C) 1961 
(D) 1965

Answer.D

30. In which of the following instructional procedure is the main component ?
(A) Synectics teaching model
(B) Basic teaching model
(C) Inductive model
(D) Social-stimulation
Answer.B

31. The computer based teaching model has been developed by-
(A) Gilbert (1962)
(B) Stolurow and Davis (1965)
(C) Robert Gagne (1965)
(D) Mecner (1965)

Answer.B

32. Which of the following expectation students have from group learning ?

(A) To get appreciation fromthe group
(B) To distribute the work equally
(C) To ignore individual view point
(D) To attract isolated student towards the group
Answer.D

33. In order to modify the undesirable behavior of a student the most effective method is-

(A) To punish the student
(B) To bring it to the notice of parents
(C) To find out the reasons for the undesirable behaviour and provide remedies
(D) To ignore it
Answer.C

34. In which university the micro- teaching system started in 1961 ?
(A) Stanford University
(B) Oxford University
(C) Delhi University
(D) M. S. University Baroda
(India)
Answer.A

35. The correct meaning of C.A.I.is-

(A) Characteristics of Assistant Instructor
(B) Computer Assisted Instruction
(C) Community Assisted Instruction
(D) None of the above
Answer.B


36. “Man is born free but every- where he is in chains/’ Thisstatement has been given by-
(A) Abraham Maslow
(B) Jean Jacques Rousseau
(C) John Dewey
(D) W. I-I. Kilpatrick
Answer.B

37. Written communication strategy includes-
(A) Algorithms
(B) Decision Table
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C

38. Main responsibility of School Management lies on-
(A) Principal
(B) Teachers
(C) Manager
(D) All of the above

Answer.A

39, Major objective of School Discipline is-

(A) To ensure safety of staff and students
(B) To create an environment conducive for teaching
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
Answer.C

40. At primary level teacher-taught ratio was 1 : 39-

(A) According to sixth educational survey of all India
(B) According to fifth educational survey of all India
(C) According to fourth educational survey of all India
(D) According to second educational survey of all India

Answer.A

41. A fault in a computer programme which prevents it from working correctly is known as-
(A) Bug 
(B) Error
(C) Boo~Boo 
(D) Virus

Answer.A

42, Practical knowledge of language is learnt at—
(A) School
(B) Language laboratory
(C) Language teaching
(D) Language instruction

Answer.B

43. Dropping out from school means-
(A) To come to school casually
(B) To leave the school forever
(C) To play truant from class
(D) None of the above
Answer.B

44. Which one of the following is not a principle of a good time table ?
(A) Flexibility
(B) Ruthless master
(C) Variety
(D) Coordination of efforts

Answer.B

45. The reason of absence and escape from school is—

(A) Lack of interest in syllabus
(B) Poor method of teaching
(C) Ineffective teacher
(D) All the above
Answer.D

46. Ministry of Human Resource Development was established on-
(A) Oct. 26, 1985
(B) Sept. 16, 1985
(C) Sept. 26, 1985
(D) Sept. 10, 1986

Answer.C

47. The scope of Decision-Making is—
(A) Management
(B) Organization
(C) Administration
(D) Supervision
Answer.C

48. Factor of personality is—
(A) Ductless glands
(B) Family background
(C) School
(D) All the above
Answer.D

50, Which of the following aspects is discussed in a Teacher’s Diary ?

(A) Class Time Table
(B) Teaching Content
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above

Answer.C

 
Comment

0 Answers